Bezoek onze kijkwoning, zondag 28 april tussen 10-12u en 13u30-16u30

Kouterstraat (tussen huisnummer 1 en basisschool De Windroos), 8550 Zwevegem

Meer info ›

Je huis afkoelen door gebruik van een warmtepomp

  • 12/04/2022

Nu de temperaturen beetje bij beetje de hoogte in gaan, krijgen we vaker de vraag welke mogelijkheden bestaan om een huis af te koelen tijdens de warme zomermaanden. Een duurzame en energiezuinige manier is, jawel, passieve koeling met gebruik van een warmtepomp. Naast een gezellige warmte in de winter zorgt een warmtepompinstallatie dus ook voor een aangename binnentemperatuur gedurende de zomermaanden. Zowel actieve als passieve koeling behoren tot de mogelijkheden gebruik makende van een warmtepomp.

De werking van een warmtepomp.

Vooraleer we dieper ingaan op de manier van koelen is het handig te weten hoe een warmtepomp effectief werkt. Eenvoudig gesteld onttrekt een warmtepomp zijn warmte uit een natuurlijke warmtebron zoals omgevingslucht, grondwater of andere. Deze onttrokken warmte wordt getransporteerd via een vloeistof die door de warmtepomp loopt, en wordt allereerst aan de kook gebracht. Dankzij het principe van condensatie wordt de warmte nadien via een warmtewisselaar overgedragen aan een specifiek circulatiemedium. Dit circulatiemedium zorgt ervoor dat de warmte of koude doorheen de woning wordt getransporteerd. Het circulatiemedium betreft water wanneer je met vloerverwarming werkt of lucht wanneer je met luchtverwarming werkt.

Warmtepomp - Wim Beyaert

Warmtepomp als afkoeling

Wanneer we het bovenstaande proces even omdraaien zien we dat een warmtepomp als warmtebron ook de warmte uit een woning kan gebruiken en deze vervolgens kan teruggeven aan de bron. Je kan dit het beste vergelijken met de werking van een koelkast waarbij de warmte onttrokken wordt uit de producten om die vervolgens naar buiten te pompen.

Actieve koeling

Bij het systeem van actieve koeling gaan we het werkingsproces van de warmtepomp effectief gaan omdraaien. Hierbij gaat de compressor het circulatiewater niet langer verwarmen maar wel degelijk afkoelen en vervolgens in de vloerverwarming pompen. Waar een klassiek airco systeem de lucht afkoelt, worden hier dus de vloeren afgekoeld door het circulatiewater, dat door de buizen van de vloerverwarming loopt, te koelen. Tegenover een klassiek airconditioning systeem is actieve koeling reeds een stuk duurzamer, maar toch doet een passief koelsysteem nog een pak beter.

Passieve koeling

De passieve koeling, ook wel natuurlijke koeling genoemd, is de meest energiezuinige oplossing onder de koelsystemen. De compressor uit de warmtepomp kan tijdens de zomermaanden namelijk uitgezet worden. De warmtepomp haalt dan als natuurlijke koeltebron de verkoeling uit de bodem. Door het uitzetten van de compressor, en het wegvallen van de nood aan actieve koeling, gebruikt de warmtepomp zo nauwelijks energie. Enkel een circulatiepomp dient aangevoerd te worden om het gekoelde circulatiemedium doorheen de woning te stuwen. Door de afhankelijkheid van de natuur is passieve koeling wel minder krachtig. Passieve koeling brengt maximaal een temperatuurdaling van 4 graden Celsius teweeg. Met andere woorden beter voor je portemonnee en het milieu, maar net iets minder sterk dan actieve koeling. De vraag die zich echter stelt: heeft je woning wel méér koeling nodig dan hetgeen passieve koeling voorziet?

Persoonlijk advies is daarin dus absoluut noodzakelijk. Bovendien gaat het kiezen voor een warmtepomp steeds gepaard met het nodige maatwerk. Elke woning is immers uniek. Heb je met andere woorden nog vragen omtrent deze passieve manier van koelen en wil je weten of passieve koeling gebruikt kan worden in jouw nieuwbouw of renovatie? Aarzel dan zeker niet om contact op te nemen. We helpen je graag verder bij een vrijblijvend gesprek!