Verlaagd btw-tarief van 6 % voor afbraak en heropbouw vanaf 2024

27.11.2023

Verlaagd btw-tarief van 6%

Vanaf 2024 veranderen de spelregels voor het verlaagd btw-tarief voor sloop en heropbouw. De maatregelen die vandaag gelden, blijven behouden, maar er is 1 groot verschil: bouwpromotoren en projectontwikkelaars komen niet langer in aanmerking. We leggen je uit wat dit betekent voor jouw bouwplannen, én stellen je alvast gerust: bij ons bouw je ook in 2024 tegen 6 % btw.

Maatregel tot en met 31 december 2023

Het verlaagd btw-tarief van 6 % werd in België ingevoerd als tijdelijke maatregel in de context van de coronacrisis. Om van het gunsttarief te profiteren, golden bepaalde sociale voorwaarden voor particulieren en rechtspersonen die een woning wilden bouwen of verhuren in het kader van het sociale huisvestingsbeleid. De btw-maatregel liep initieel af op 31 december 2022, maar werd verlengd tot en met 31 december 2023.
Voor de 32 centrumsteden* is het anders: ook hier geldt het verlaagd btw-tarief van 6 % voor sloop en heropbouw tot en met 31 december 2023, maar er zijn geen specifieke sociale voorwaarden aan verbonden.

*32 centrumsteden: Aalst, Anderlecht, Antwerpen, Bergen, Brugge, Brussel, Charleroi, Dendermonde, Doornik, Elsene, Etterbeek, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, La Louvière, Leuven, Luik, Mechelen, Moeskroen, Namen, Oostende, Roeselare, Schaarbeek, Seraing, Sint-Gillis, Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Joost-ten-Noode, Sint-Niklaas, Ukkel, Verviers en Vorst.

Wat verandert in 2024 voor sloop en heropbouw?

De regering heeft beslist dat het verlaagde btw-tarief van 6 % na 31 december zal blijven gelden voor particulieren, maar in beperkte mate. Zo zal de maatregel niet verlengd worden voor wie een woning koopt via een bouwpromotor of projectontwikkelaar, én worden de sociale voorwaarden toegevoegd in de 32 centrumsteden:

  • Particulieren: Als je na sloop zelf je enige en eigen woning laat bouwen met een maximale oppervlakte van 200 vierkante meter, kom je in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief.
     
  • Langdurige verhuur: Woningen die langdurig verhuurd worden in het kader van sociaal huisvestingsbeleid genieten van het verlaagde btw-tarief.

Concreet? Wie vanaf 2024 een woning koopt via een bouwpromotor of projectontwikkelaar, of wie niet voldoet aan de sociale voorwaarden, zal opnieuw 21 % btw betalen.

Overgangsmaatregelen in 2024

Voor mensen die een woning aankopen via een bouwpromotor komt er wel een overgangsperiode: wie een heropgebouwde woning aankocht die aan de sociale voorwaarden voldoet, profiteert nog van het verlaagde btw-tarief van 6 % op voorwaarde dat de omgevingsvergunning voor de heropbouw ingediend werd vóór 1 juli 2023, en dit voor alle werkzaamheden die gefactureerd en betaald zijn tot eind 2024.

Voor particulieren en rechtspersonen die niet voldoen aan de sociale voorwaarden, maar die van het verlaagde btw-tarief konden genieten in de 32 centrumsteden, geldt ook de voorwaarde dat de omgevingsvergunning voor de heropbouw ingediend werd vóór 1 januari 2024.

6 % btw voor sloop en heropbouw blijft bij Bouwteam Wim Beyaert

Omdat Bouwteam Wim Beyaert een aannemer is, en geen projectontwikkelaar, kan je blijven genieten van het verlaagde btw-tarief van 6 %. Op voorwaarde dat je voldoet aan de sociale voorwaarden natuurlijk. Voor jou verandert er dus niets, ook vanaf 2024 realiseren we jouw droomhuis tegen een gunstig btw-tarief.

Meer weten over de nieuwe maatregelen? Contacteer ons, we geven een antwoord op al je vragen en helpen je om de juiste bouwkeuzes te maken. Laat je alvast inspireren door onze realisaties.

Afbeelding