Ontdek de interieurtrends van 2023

19.01.2023

4 interieurtrends

Volgens de feng shui filosofie bepaalt je omgeving hoe jij je voelt. Een doordacht interieur, dat een geheel vormt, is de basis van je geluksgevoel. Bouwteam Wim Beyaert ging kijken welke trends in 2023 de revue passeren op gebied van interieur. Welke trends uit het verleden keren terug en wat is volkomen nieuw in de continu veranderende wereld van interieurdesign? We lijsten de opmerkelijkste trends even voor je op.

Stuck in the 80’s

Het is geen nieuwtje dat trends uit het verleden op alle vlakken opnieuw hun opmars maken. Ook binnen interieurdesign is dit het geval. Nieuwe interieurs doen ons vaak denken aan de kleurrijke designs uit de 80’s en soms zelfs uit de 70’s. Zaken zoals velours (een hoogharige stof die lijkt op fluweel), gekleurd glas of cannage (een weeftechniek waar riet wordt gebruikt), zijn helemaal terug van weggeweest. Om een gevoel van openheid en reflectie te creëren, worden binnen deze stijl ook heel wat spiegels en chroom gebruikt. Door dit te combineren met simpele meubelstukken in felle kleuren, opvallende prints en in het oog springende decoratie creëer je een georganiseerde chaos.

Afbeelding

Laat kleuren spreken

Elk jaar kiest Pantone, mastermind op gebied van kleuren, een kleur van het jaar. Dit jaar bekroonden ze Viva Magenta tot de kleur van 2023. Het is een spraakmakend rood dat zeker een eyecatcher wordt in je interieur. Geen fan van Viva Magenta? Gebruik dan andere kleuren om je interieur leven te geven. En geloof ons, hier ga je zo ver in als je zelf wil.

Kies voor contrasterende kleuren en wees niet bang om, letterlijk, buiten de lijntjes te kleuren. Een simpele accentmuur is niet meer voldoende. Het zit hem in wat je combineert met deze accentmuur. Welke kasten, tafels of decoratie creëren een geheel met de muur? Zelfs de lichtknoppen kan je omtoveren in een contrasterende kleur. Dit werkt in twee richtingen. Je kan de muur in een opvallende kleur schilderen en de omgeving afwerken met neutrale kleuren of werken met een neutrale muur die je combineert met in het oog springende decoratie.

Afbeelding

Een (figuurlijk) groen interieur

Of je nu kiest voor duurzame grondstoffen of je woning aankleedt met tweedehands meubelen: elk steentje dat bijdraagt tot een groene omgeving is een stap vooruit. Steeds meer merken zetten in op hernieuwbare en duurzame materialen. Zo heb je bamboe en rotan: stijlvolle, duurzame materialen waarvan het kappen nauwelijks negatieve gevolgen heeft voor het milieu. Met deze materialen maken ze afscheidingen, meubels en zelfs jaloezieën. 

Met staal werken in je interieur is ook duurzaam. Staal slijt niet snel en blijft dus zolang je maar wil in je interieur. Tweedehands meubelen zijn eveneens op weg naar de top. Ze vertellen een verhaal en zijn unieke elementen in je interieur. Dit maakt het persoonlijk en exclusief: een interieur dat je nergens anders terugvindt.

Breng het exterieur naar binnen

Interieurs waar de natuur in al haar facetten centraal staat, zoals bij een bohemien stijl, maken een flinke opmars. Ze creëren een natuurlijke omgeving die rust uitstraalt. Een bohemien interieur wordt gekenmerkt door ruwe en natuurlijke materialen te combineren met elementen afkomstig uit exotische oorden, elegante naturel tinten en kamerplanten – veel kamerplanten. Zo bekom je een interieur dat opvalt, in de positieve zin van het woord. De van nature rustige interieurstijl blaas je extra leven in door gebruik te maken van opvallende meubelstukken in felle kleuren. Deze vormen een prachtig contrast met de natuurlijke look van de bohemien stijl. Door elementen van de bohemien stijl te integreren in je interieur, bekom je een niet te kloppen sfeer in huis.

Afbeelding

Wil je renoveren of heb je bouwplannen en wens je hierbij graag interieuradvies? Bouwteam Wim Beyaert helpt je met plezier bij het volledige proces: van idee, tot plan en uitwerking – ja, inclusief het schilderen van die Viva Magenta accentmuur.

Afbeelding