Wat betekent de renovatieplicht voor mijn woning?

  • 22/06/2023

Sinds 1 januari 2023 geldt er renovatieplicht voor alle residentiële gebouwen. Dat wil zeggen dat alle woningen en appartementen die vanaf 2023 verkocht worden met energielabel E of F, moeten renoveren naar label D of beter. Ook voor de toekomst staan er heel wat plannen op het programma van de Vlaamse overheid om woningen energiezuinig te maken. We sommen de belangrijkste zaken om rekening mee te houden even voor je op.

Wat is een EPC-label en wat zijn de voordelen?

Het EnergiePrestatieCertificaat, kortweg het EPC-label, toont aan hoe energiezuinig je woning is. Wanneer je EPC-label F is, dan verbruik je meer energie om een ruimte te verwarmen dan bij een A label. Renovatieplicht dwingt mensen er dus toe om te werken aan een energiezuinigere woning, maar het biedt ook heel wat persoonlijke voordelen. Een goed ingeburgerd EPC zorgt voor een positieve invloed op de prijzen aangezien je woning een correctere waarde berekening krijgt. Verder levert het behalen van een energiezuinige woning heel wat energiepremies op. Je leest er alles over in de blog rond MijnVerbouwPremie.

Berekening Energiescore
Berekening Energiescore

Hoe verbeter je je EPC-waarde?

Een belangrijk onderdeel van een energiezuinige woning is een goede isolatie. Hierbij kijken we na of je dak, muren en vloer goed geïsoleerd zijn. Verder kan de vervanging van ramen, deuren en verwarmingssystemen aangewezen zijn. Na isoleren komt ventileren. Vroeger gebeurde dit vaak via roosters maar doordat woningen steeds beter geïsoleerd dienen te worden, verlies je ook deze natuurlijke vorm van ventileren. Het is dus belangrijk om extra aandacht te besteden aan de huidige, moderne ventilatiesystemen.

Daarnaast draagt groene energie mee aan een energiezuinige woning. Zo geniet je bij zonnepanelen van de groene stroom die het zonlicht opwekt. Bij oudere woningen kan een condensatieketel plaatsen eveneens een optie zijn. Meer toekomstgericht is uiteraard een warmtepomp. Die haalt energie uit de bodem, het grondwater of de buitenlucht. De energie wordt gebruikt om te verwarmen of te koelen. In tegenstelling tot wat de naam doet denken, kan je je huis inderdaad ook koelen met een warmtepomp. Benieuwd hoe dit in zijn werk gaat? Je leest het in deze blog.

Zoals je merkt is elke woning anders. De ene maatregel zal een grotere impact hebben dan de andere. Bij Bouwteam Wim Beyaert nemen we de woning gedetailleerd onder de loep. Zo kunnen we een concreet advies voorzien specifiek gericht op jouw woning.


Langetermijnvisie

Wanneer je een woning koopt in 2023 die een EPC-label heeft van E of F, dan ben je van de Vlaamse overheid verplicht om uw woning te renoveren naar een beter EPC-label. Dit moet gebeuren binnen een termijn van 5 jaar. Tegen 2028 moet uw woning dus een EPC-label hebben van D of beter.

Verkoop je de woning met label D opnieuw? Dan zijn de volgende eigenaars verplicht om de woning te renoveren tot label C of beter. Het is dus absoluut een meerwaarde om je woning meteen te renoveren tot label A. Zo stijgt enerzijds de waarde van je woning en is de woning anderzijds volledig klaar voor de toekomst.

Vanuit de Vlaamse overheid is de doelstelling dat alle residentiële woningen tegen 2050 een EPC-label hebben van A of A+. Op dit moment zijn er hieromtrent nog geen verplichtingen bepaald. Maar het is dus zeker en vast aangeraden om hier rekening mee te houden. Verstrengingen van de huidige wetgeving worden alvast toegepast in 2028, 2035, 2040 en 2045.

Langetermijnvisie EPC-label Vlaamse overheid
Langetermijnvisie EPC-label Vlaamse overheid

Wim Beyaert zorgt voor jouw plan van aanpak

Het is duidelijk dat de Vlaamse overheid maximaal wil inzetten op duurzaam renoveren. Bouwteam Wim Beyaert helpt graag met een analyse van je huidige woning en de effectieve stappen die moeten doorlopen worden om een goed EPC-label te bekomen. Heb je daarnaast nog twijfels bij een mogelijke aankoop van een woning met renovatieplicht? Wij adviseren je graag vooraf! Spring gerust eens binnen of neem contact met ons op.