Woontrends 2024: ontdek 5 vernieuwende interieurideeën

  • 16/01/2024

Van curved lines tot gedurfde kleuren en patronen ... 2024 brengt een verrassende mix van design, duurzaamheid en technologie in het interieur. Of je nu voor een volledige make-over gaat of je wil slechts enkele kleine aanpassingen doen, laat je inspireren door de nieuwste woontrends en ontdek een pak mogelijkheden om je interieur te upgraden.

Trend 1: natuurlijke en organische vormen

We stappen steeds meer af van strakke lijnen en laten zachte, afgeronde vormen op ons afkomen. Maak plaats voor meubelstukken met vloeiende contouren en afgeronde hoeken, gebruik aardetinten en pastelkleuren, en kies voor zachte texturen zoals fluweel, hout en natuursteen die voor de nodige rust in de ruimte zorgen.

Dat deze trend hand in hand gaat met biophilic design, is geen verrassing. Deze ontwerpbenadering past de principes van de natuur toe in het interieur om een gezonde en inspirerende omgeving te creëren. Denk niet alleen aan meubels en accessoires die vervaardigd zijn uit duurzame materialen zoals hout of steen, maar integreer ook voldoende licht, groene planten en natuurlijke texturen die de natuur imiteren.

Zo pas je de trend toe:

  • Meubels: sofa’s met organische contouren, tafels met gebogen poten of stoelen met vloeiende lijnen brengen beweging en balans in het interieur.
  • Materialen: hout, kurk, rotan, fluweel en wol zorgen voor een zachte sfeer en versterken het cocoongehalte.
  • Kleuren: laat je inspireren door de natuur en ga voor aardetinten zoals taupe, olijfgroen en rustgevende blauwtinten.
Adobe Stock 488696368
natuurlijke en organische vormen

Trend 2: back to the 70’s

Klassieke interieurstijlen uit de jaren ’70 zijn weer helemaal in, maar dan met een eigentijdse twist. Van stoere industriële elementen en bijzondere geometrische patronen tot vrolijke kleuren en retro eyecatchers ... mix iconisch met hedendaags en geef de seventies een stijlvolle comeback in jouw interieur.

Typische vintage elementen zijn ronde vormen, rotan en patchwork. Ook met felle kleuren, natuurlijke materialen en botanische accenten doe je deze stijl alle eer aan. Maar de grootste blikvanger uit de jaren ’70? Een zitbank die bekleed is met een corduroy Rib-stof in een retrokleurtje zoals bruin, oranje of oudbeige.

Zo pas je de trend toe:

  • Meubels: ga op zoek naar lederen zitzakken, kleurrijke kuipstoelen en kastjes met rotan accenten voor die typische seventies look.
  • Materialen: vooral hout, leder en wol scoren goed, maar ook velvet is een populaire materiaalkeuze voor de bekleding van banken, fauteuils en eetkamerstoelen.
  • Kleuren: mix warme kleuren zoals verschillende tinten bruin met oranje, okergeel en paars en vul eventueel aan met neutrale tinten.
Adobe Stock 584969829
back to the 70's

Trend 3: ethisch leven

Duurzaamheid staat ook in 2024 hoog op de agenda, en dat geldt zeker voor interieurdesign. Door te kiezen voor meubels en accessoires van gerecycleerde materialen en duurzame bronnen creëer je een comfortabel én milieuvriendelijk interieur, zonder schade toe te brengen aan onze natuur.

Wil je all the way gaan? Ga voor meer met minder en kies voor enkele kwalitatieve, duurzame items in plaats van een heleboel verschillende stukken. Hou bij de inrichting van je huis daarnaast rekening met ethische overwegingen zoals fair trade en eerlijke arbeidspraktijken bij de productie van meubels en decoratie. Ook milieuvriendelijke verf en behang met lage vluchtige organische stoffen zijn hier een must.

Zo pas je de trend toe:

  • Meubels: hergebruik bestaande meubels en blaas ze nieuw leven in door ze te voorzien van een trendy kleurtje of bekleding.
  • Materialen: met gerecycleerde materialen zoals glas, FSC-gecertificeerd hout, biologisch katoen en linnen maak je een duurzame keuze.
  • Kleuren: breng veel natuurlijk daglicht in huis omdat het energiebesparend is en combineer met kamerplanten die de luchtkwaliteit verbeteren.
Adobe Stock 297292134
ethisch leven

Trend 4: minimalisme 2.0

De minimalistische stijl is terug van ... nooit weggeweest. Maar anders, want in 2024 combineren we deze stijl met opvallende kunstwerken, unieke accessoires en rijke texturen die warmte en persoonlijkheid toevoegen aan de ruimte. Speel met texturen en rijke stoffen, zorg voor warme kleuren en natuurlijke materialen, en hang een opvallende lamp op als statement.

Zo pas je de trend toe:

  • Meubels: de nadruk ligt op eenvoudige, comfortabele meubels die je echt nodig hebt. Ze zijn strak en modern, en hebben elk een duidelijke functie.
  • Materialen: beton, glas, hout en metaal doen het altijd goed in een minimalistisch interieur.
  • Kleuren: kies voor de basis een rustig kleurenpalet met veel wit, beige of grijs, en combineer met enkele felle accentkleuren zoals lila of ijsblauw.
Adobe Stock 626646498
minimalisme 2.0

Trend 5: slim wonen

Last but not least: ook geavanceerde technologieën dragen bij aan een duurzame interieurstijl. Van slimme verlichting tot thermostaten die je van op afstand kan regelen via een app, integreer technologie in je interieur en ga voor meer efficiëntie. Slimme technologie verbetert niet alleen het wooncomfort, ook helpt het om je energieverbruik drastisch te verminderen.

Wil je jouw woning aanpassen volgens de nieuwste woontrends? Laat het ons weten, we bespreken graag hoe we samen jouw ideeën kunnen realiseren. Van concept tot uitwerking, we begeleiden je bij elke stap van een geslaagde interieurstyling.

Adobe Stock 330136913
slim wonen