Bezoek onze kijkwoning, zondag 28 april tussen 10-12u en 13u30-16u30

Kouterstraat (tussen huisnummer 1 en basisschool De Windroos), 8550 Zwevegem

Meer info ›

Verlaagd btw-tarief op afbraak en heropbouw van privéwoning

  • 24/03/2021
Verlaagd btw-tarief op afbraak en heropbouw van privéwoning

Vanaf 1 januari 2021 kan je door afbraak en heropbouw van jouw woning op datzelfde perceel genieten van het verlaagd btw-tarief van 6% bij aankoop van de woning. Dit is eveneens van toepassing bij de aankoop van een nieuwbouwwoning op een perceel waar voorafgaand een woning werd afgebroken. Normaal gezien geldt op de aankoop van een nieuwbouwwoning een standaard btw-tarief van 21%, máár je kan nu dus genieten van een groot voordeel indien een oude woning plaatsmaakt voor jouw woonst. Of jouw droomwoning hiervoor in aanmerking komt, ontdek je hier! We zetten de voorwaarden eventjes op een rijtje.

Eigen en enige woning

De nieuwbouwwoning is gedurende vijf jaar, na het jaar van de eerste ingebruikname, uitsluitend of hoofdzakelijk je enige en eigen woning. Je mag dus geen (mede-)eigenaar zijn van een andere woning. Een uitzondering op deze regel wordt gemaakt na bijvoorbeeld een erfenis. Dat betekent ook dat het verlaagde btw-tarief alleen geldig is als het gaat over een woning voor privégebruik waarin je de komende vijf jaar zelf gaat wonen. De woning is door jezelf aangekocht, dus er komen geen vennootschappen of verenigingen bij kijken.

Oppervlakte van maximum 200m²

De totale bewoonbare oppervlakte bedraagt maximum 200m², ongeacht het type woning: appartementen, (half)open bebouwingen, villa’s, etc. Alle woonruimtes zijn hier ingecalculeerd, ook een eventueel bewoonbare zolder- en/of kelderruimte. Daarnaast mag er in de eerste vijf jaar geen woonuitbreiding plaatsvinden.

Werf foto Deerlijk

Tijdelijke maatregel

Het btw-voordeel geldt vanaf 1 januari 2021 tot en met 31 december 2022. Dat betekent dat alle facturen binnen deze periode, onder het verlaagd BTW-tarief vallen. Om te vermijden dat er op het einde van deze periode een overmaat aan voorschotten wordt gefactureerd, komen projecten waarvan de omgevingsvergunning ingediend werd na 1 juli 2022, slechts voor 25% van het totale bedrag in aanmerking.

Daarnaast is deze regel niet van toepassing op werken voor je tuin, sauna, afsluiting, etc. Voor de kosten gerelateerd aan deze werken geldt nog steeds het tarief van 21% btw.

Preview nieuwbouw Deerlijk

Zoals je ziet zijn de meeste voorwaarden vanzelfsprekend en is dit verlaagd btw-tarief mooi meegenomen bij de bouw van jouw droomwoning.

Heb je nog vragen omtrent deze tijdelijke regelgeving, wil je weten of jouw woning hieraan voldoet, en ben je reeds volledig overtuigd van onze unieke aanpak? Aarzel dan absoluut niet om vrijblijvend een gesprek aan te vragen met ons team.