3 bouwtrends om naar uit te kijken in 2023

  • 30/11/2022

Welke bouw- en woontrends veroveren 2023? Bij Bouwteam Wim Beyaert kijken we graag eens in onze ‘glazen bol’. We kijken vol goede moed naar de toekomst want we horen positieve klanken uit de bouw- en renovatiesector. Zo kochten in 2022 meer en meer jongeren hun eerste woning, kwam de Vlaamse regering met een gestroomlijnder renovatiebeleid en koelen de vraagprijzen stilletjesaan af. Redenen genoeg om vooruit te blikken naar de trends van 2023!

Maak je huis duurzaam

Duurzaamheid, what’s in a name? Eigenlijk heeft duurzaamheid twee betekenissen. Enerzijds betekent het dat je ecologisch bouwt en rekening houdt met de planeet. Anderzijds kan je het ook interpreteren als een investering in materialen met een langere levensduur. Bij Bouwteam Wim Beyaert zijn we ervan overtuigd dat beide aspecten belangrijk zijn! Materiaal dat langer meegaat is op het eerste gezicht duurder, maar kan op lange termijn een hoop schelen in onderhoudskosten. Bovendien weten we allemaal dat ecologisch bouwen en verbouwen ervoor zorgt dat de energiefactuur verlaagt. Dubbele beglazing, extra isoleren, ledverlichting, ... De bouwsector kent al heel wat duurzame oplossingen. Als bouwpartner denken we graag mee en zoeken we naar de ideale uitwerking van jouw bouwdroom.

Een van de populaire oplossingen is ongetwijfeld de warmtepomp. Het geniet meer en meer de voorkeur wanneer je op zoek bent naar een manier om je thuis te verwarmen. Zo mijd je via een warmtepomp het gebruik van gas, gaat zo’n pomp jarenlang mee en vraagt het weinig onderhoud. Wist je trouwens dat een warmtepomp ook gebruikt kan worden om je huis terug af te koelen? Je leest er alles over in deze blog.

Heb je daarnaast al gehoord van het gewas hennep? Met het oog op duurzaamheid vrolijk je vast op van deze nieuwe vorm van isolatie. De productie van hennepisolatie is CO2-negatief omdat het gewas tijdens het groeien koolstof uit de lucht filtert. Bovendien blijkt het een uitstekende isolator te zijn en kan je het aankopen in de klassieke vorm van isolatiedekens en -platen. Op die manier kan elke vakman ermee aan de slag en hoef je geen baanbrekende veranderingen door te voeren. Toch durft hennepisolatie soms duurder uit te vallen wanneer je het vergelijkt met de klassieke glaswol. Het belangrijkste voor ons is het innovatieve karakter van deze vorm van isoleren. Meedenken, advies geven en onze ogen openhouden voor innovatieve trends is onze manier om jou bij te staan.

Circulair bouwen

Gebruikt bouwmateriaal recycleren en een nieuw leven geven, daar draait circulair bouwen om. Of het nu afkomstig is van een oud fabriekspand, een afgebroken woning of een verlaten kantoorgebouw, met circulair bouwen krijgt bijna elke gebruikte grondstof een herbestemming. Beton, hout, glas, ... zo goed als alles kan hervormd worden naar een kwalitatief en hoogstaand alternatief. Het mooiste voorbeeld blijft het hergebruiken van beton. Kwalitatief beton blijft meer dan 100 jaar bruikbaar. Daarom halen gespecialiseerde firma’s bij afbraakwerken het betonpuin op, zetten het om naar betongranulaat en maken er duurzaam beton van. Ook wij maken al frequent gebruik van deze ecologische manier van bouwen. Waarom zou dit interessant zijn voor je eigen bouwproject? In 2022 realiseerde iedereen zich dat de toevoer aan materiaal door plotse crisissen stroever kan verlopen of zelfs helemaal stilvallen. Circulair bouwen kan in 2023 hét lokale alternatief worden voor jouw bouwplannen.

Kies voor open ruimtes

In 2023 voorspellen we dat je de open ruimtes op zoveel mogelijk plaatsen in je woning zal doortrekken. Zo verbind je alle leefruimtes met elkaar. Uiteraard is het creëren van open ruimtes al jaar en dag een trend. Een keuken, eetkamer en living in één ruimte geeft een ruimer gevoel. Het creëert gezelligheid en biedt heel wat mogelijkheden op vlak van design en interieur.

Wat staat er dan te veranderen in 2023? Meer en meer mensen willen dat hun tuin of terras meegenomen wordt in die open ruimtes. Door gebruik te maken van grote ramen, rechtstreekse toegang tot de tuin en een doorlopende tegel ontpopt je tuin/terras zich tot dé belangrijkste troef in je woning. Alles wordt één samenhangend geheel.

Kortom, je ziet dat de bouwsector niet stilstaat. Ook niet in 2023! Daarom houden we bij Bouwteam Wim Beyaert de vinger aan de pols. Op die manier zijn we up-to-date en staan we jou optimaal bij om je droomhuis te realiseren. Ontvang je graag wat meer uitleg? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren.